Sommarboktips: Kära dagbok (jag hatar dig)

Nästa sommarbokstips är Kära dagbok (jag hatar dig), av Sofia Hedman. Den handlar om en tjej som vi inte får veta namnet på. Hon får en dagbok i födelsedagspresent, trots att hon hatar att skriva. Så hon hatar dagboken också. Och det mesta i sitt liv. Hon saknar sin pappa och sin bror som båda dog i en bilolycka och lämnade henne och hennes mamma kvar. Mamman är mer intresserad av att dricka vin och försvinna ut, så till slut sitter tjejen ensam kvar. Det är då hon börjat skriva i sin dagbok. Hon skriver och skriver, får ut sitt hat mot dagboken, mot de populära tjejerna i skolan och mot allt annat som är fel. Saknaden efter pappan och brodern är också mycket stort.

Den här boken är en fint skriven bok om saknaden, hatet och känslan av orättvisa som många kan känna. Små teckningar, urklipp och dikter gör texten om tjejen och hennes liv väldigt levande, det känns nästan som att öppna någons dagbok och börja läsa de innersta tankarna. Det är en bok som jag verkligen rekommenderar. Ämnena som det skrivs om i boken är dock ganska tunga, men det finns en del humor i boken också.

Bokens bakgrund är också ganska mörk: Författaren Sofia Hedman skrev den efter att hennes 16-åriga dotter tagit sitt eget liv. Det är dotterns dikter som finns med i boken och som bildat grund för historien.

//Björn

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Recension: Mörkt svek

Boktips- En sekund i taget